Dec 13, 2010

Untuk yang bakal dan sudah mendirikan rumahtangga

Moga borelah mawaddah sakeenah wa rahmah.
Wallahua'lam~


Assalamualaikum ikhwah dan akhawat sekalian,

Allah swt berfirman :

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya di antaramu rasa cinta dan kasih sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir." (QS Ar Rum: 21) PERKAHWINAN BUKTI KEAGUNGAN ALLAH Ayat ini sebenarnya sebahagian dari cerita tentang tanda-tanda keagungan Allah swt dan kekuasaanNya di mana semua yang ada di langit dan di bumi dan segala yang berlaku adalah datang dariNya.

Ini juga termasuk diciptakannya manusia berpasang-pasangan yang dengannya berlaku kelangsungan hidup seperti yang disebutkan pada ayat di atas.
Oleh kerana itu, hakikat perkahwinan dan rumahtangga bagi Allah swt adalah ikatan yang sangat agung kerana dengannyalah akan terserlah keagunganNya.

Sebaliknya, ketika manusia hidup di alam perzinaan, yang ternampak hanyalah sifat kebinatangan.
Bila sifat kebinatangan yang menonjol dalam hidup manusia, kerosakan pasti akan bermaharajalela. Paling tidak yang pertama sekali akan hancur adalah sifat kemanusiaan.
Manusia tidak lagi peduli dengan rumahtangga. Bila rumah tangga hancur, garis nasab akan hilang. Lama kelamaan manusia tidak tahu lagi siapa sebenarnya yang ia gauli. Tidak mustahil suatu ketika (bahkan ini sudah banyak berlaku), akan lahir seorang anak dari hubungan ayah dengan anaknya, atau hubungan ibu dengan anaknya, atau hubungan antara saudara seayah dan sebagainya.

Oleh kerana itu dalam ayat di atas, Allah swt menjadikan hakikat berpasang-pasangan sebagai bukti keagunganNya supaya manusia tidak begitu mudah merendahkan dirinya dengan menganggap bahwa ia boleh membuat hubungan dengan sesiapa sahaja.
Tidak! janganlah sekali-kali perbuatan ini dilakukan kerana dengan melakukan perzinaan, seseorang tidak sahaja menghancurkan kemanusiaannya sendiri melainkan lebih dari itu ia telah merendahkan Allah swt dengan meremehkan tanda-tanda keagunganNya.

Adalah jelas bahwa dari ayat di atas setidak-tidaknya ada tiga tonggak yang boleh kita lahirkan untuk mencapai kebahagiaan dalam rumah tangga:
1. Bangunkan Jiwa Sakinah 2. Hidupkan Semangat Mawaddah 3. Pertahankan Ruh Rahmah Ketiga-tiga langkah di atas adalah bekalan utama setiap rumahtangga. Jika salah satunya hilang, rumahtangganya akan rapuh dan mudah retak. Oleh kerana itu hendaklah ketiga-tiga langkah tersebut benar-benar dihidupkan secara maksimum atau paling tidak mendekatinya semampu mungkin.

1. BANGUNKAN JIWA SAKINAH Allah swt berfirman : "litaskunuu ilaihaa", ertinya agar kau berteduh wahai para suami kepada isterimu.

Perkataan "litaskunuu" diambil dari kata "sakana yaskunu" ertinya berdiam atau berteduh. Dari perkataan "sakana" ini di ambil istilah "sakinah" yang kemudiannya diertikan sebagai tenang, bahkan pengertian dalam ayat ini lebih dalam lagi dari sekadar tenang.

Syaikh Ibn Asyur dalam tafsirnya "At Tahrir wat Tanwiir" memberi pengertian perkataan "litaskunuu" dengan dengan tiga makna :

(a) "lita'lafuu" ertinya agar kamu saling mengikat hati, seperti ungkapan "ta'liiful quluub".
Dalam surah Al Anfal, ayat: 63 Allah swt berfirman:
"Dialah Allah yang telah mempersatukan hati di antara mereka".
Dengan makna ini maka suami isteri hendaklah benar-benar membangunkan ikatan hati yang kuat dan sekuat-kuat pengikat hati adalah iman. Maka semakin kuat iman seseorang, semakin kuat pula ikatan hatinya dalam rumah tangganya. Sebaliknya semakin lemah iman seseorang, boleh dipastikan bahwa rumah tangga tersebut akan rapuh dan mudah retak.

(b) "Tamiiluu ilaihaa" ertinya kau condong kepadanya.
Condong ertinya fikiran, perasaan dan tanggung jawab tercurah kepadanya.
Dengan makna ini maka hubungan suami isteri bukan sekadar biasa-biasa untuk bersenang-senang sejenak melainkan benar-benar dibangunkan di atas tekad yang kuat untuk membangun masa depan rumah tangga yang bermanfaat. Oleh kerananya, mesti ada kecondongan dari masing-masing suami dan isteri. Tanpa kecondongan, pasti akan berlaku suasana keterpaksaan.

Oleh itu, ibubapa jangan memaksakan kehendak mereka jika memang ternyata dalam diri anak mereka tidak ada kecondongan. Seringkali kita menemui anak muda yang mengeluh kerana dipaksa ibu bapa mereka untuk berkahwin dengan seseorang sementara dalam diri anak muda tersebut tidak ada kecondongan sama sekali. Tapi ibubapa mereka mengancam dan bahkan menganggap ia bukan anak mereka jika tidak mengikuti keinginan mereka.

Ini tentunya bukan sikap yang sepatutnya diambil. Ibubapa harus tahu bahwa "sakinah" dalam rumah tangga tidak akan tercapai tanpa adanya kecondongan. Begitu juga ibubapa harus tahu bahwa yang akan hidup bersama isterinya adalah si anak. Maka adalah tidak wajar menggunakan kad merah ibubapa untuk memaksakan kecondongan mereka supaya anak-anak mengikuti kehendak mereka.

Seringkali rumah tangga hancur kerana ibubapa tidak memperhatikan kecondongan si anak. Oleh kerana itu, untuk membangun sakinah, mesti ada dalam diri masing-masing suami dan isteri kecondongan.

(c) "Tathma'innuu biha" ertinya kau merasa tenang dengannya.
Dalam surah Ar Ra'd, ayat 28 Allah swt berfirman:
"Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram".
Dari sini nampak bahwa untuk mencapai ketenangan dalam rumah tangga hanya dengan banyak berzikir kepada Allah.

Para ulama’ menyebutkan bahwa zikir ada tiga dimensi :

1. Zikir dengan lidah.

2. Zikir dengan hati, maksudnya hatinya sentiasa sedar dan ingat kepada Allah.

3. Zikir dengan perbuatan, maksudnya seluruh perbuatannya sentiasa dalam ketaatan kepada Allah swt.

Maka adalah sesuatu yang mustahil untuk mencapai sakinah dalam rumah tangga yang penuh dengan kemaksiatan kepada Allah swt.

Termasuk dalam kemaksiatan adalah ketika masing-masing suami dan isteri suka berbohong. Banyak rumahtangga yang retak kerana ketidakjujuran di kalangan suami dan isteri masing-masing.

Jika seorang suami suka berbohong pasti si isteri akan gelisah. Seterusnya ketenangan akan hilang dalam rumahtangga. Sebaliknya jika isteri suka berbohong, si suami pasti tidak akan merasa tenang bersamanya. Bila suami tidak tenang, boleh jadi kelak rumahtangga akan terancam. Dari sini perceraian demi perceraian akan berlaku. Sebab utamanya adalah kerana tiada kejujuran dan kebiasaan dalam melakukan dosa-dosa.

2. HIDUPKAN SEMANGAT MAWADDAH

"Mawaddah" ertinya cinta. Secara jelasnya bahwa "mawaddah" adalah perasaan cinta dan senang dengannya sehingga rumahtangga menjadi berghairah dan penuh semangat.

Tanpa "mawaddah", rumahtangga akan kering. "Mawaddah" biasanya sangat berbentuk "keindividuan". Ia tidak bergantung kepada kecantikan isteri atau ketampanan suami.

Boleh jadi di mata orang ramai, wanita itu tidak cantik, tetapi si suami sangat mencintainya. Begitu juga, boleh jadi wanita itu disepakati sebagai wanita yang cantik, tetapi si suami ternyata sangat membencinya.

Sebahagian ulama’ tafsir mengatakan bahwa cinta biasanya sering menggebu di masa muda atau di awal-awal perkahwinan. Lama kelamaan setelah melalui kehidupan rutin rumahtangga, getaran cinta menjadi semakin melemah.
Oleh sebab itu Allah swt bekalkan rahmah sebagai pengimbangnya supaya ketika kekuatan cinta mulai redup, masih ada semangat rahmah yang akan menyelamatkan rumah tangga tersebut. Lain pula halnya dengan orang-orang yang membangun rumahtangga hanya dengan modal cinta di mana rumahtangga mereka tidak kukuh dan mudah roboh.

Ibarat sebuah mesin, "mawaddah" adalah dinamo penggerak yang menghairahkan. Dengan "mawaddah", rumahtangga menjadi
Dinamik.
Produktif.
Sebaliknya jika jiwa "mawaddah" hilang, rumahtangga akan hilang keceriaan serta menjadi "monotonous" tanpa wujud unsur dinamik sama sekali.

Secara minimanya mawaddah mempunyai tiga ciri utama :

(a) Sentiasa saling memberi hadiah, ini sepertimana sabda Nabi saw iaitu dengan saling memberi hadiah cinta akan sentiasa hangat.

(b) Sentiasa saling mengingatkan kebaikannya. Ini kerana dengan mengingatkan kebaikannya seseorang akan sentiasa merasa terhutang budi. Hindarkan diri dari melihat keburukan dan kekurangannya kerana itu akan menumbuhkan kebencian dan perselisihan tiada henti.

(c) Sentiasa saling berkomunikasi kerana hasil dari komunikasilah prasangka akan hilang. Kita lihat banyak perkara yang sebenarnya dimaksudkan untuk kebaikan, tetapi kerana lemahnya komunikasi, seringkali kesalahfahaman berlaku.

3. PERTAHANKAN RUH RAHMAH

"Rahmah" ertinya kasih sayang, diambil dari perkataan "rahima yarhamu". Dari perkataan ini pula diambil kata "Ar Rahmaan" salah satu nama Allah swt iaitu Allah Maha Penyayang.

Para ahli tafsir mengatakan bahwa RahmanNya Allah meliputi seluruh makhlukNya samada manusia, binatang, dan makhluk-makhluk lainnya termasuk juga orang-orang yang tidak beriman. Oleh sebab itu, mereka masih boleh hidup dan boleh menikmati kemudahan kehidupan dari Allah, padahal mereka setiap hari tidak mentaatiNya.

Perkataan "rahmah" lebih bermakna kesungguhan untuk berbuat baik kepada orang lain, apa lagi kepada keluarga.

Memang setiap orang mempunyai kekurangan dan tidak ada seorang pun yang mencapai kesempurnaan. Maka, jika setiap manusia mempunyai persepsi bahwa ia mengimpikan adanya pasangan yang sempurna, pasti pada akhirnya ia tidak akan sekali-kali memiliki pasangan tersebut.
Pepatah Arab ada menyebutkan :
"Orang yang mencari kawan tanpa cacat, pasti pada akhirnya ia tidak akan mempunyai kawan". Perkataan "rahmah" lebih mencerminkan sikap saling memahami kekurangan masing-masing lalu berusaha untuk saling melengkapi. Sikap "rahmah" menekankan adanya sikap saling tolong menolong dalam ‘bersinergi’ sehingga kekurangan berubah menjadi kesempurnaan.

Sikap rahmah seringkali berperanan ketika semangat cinta mulai menurun. Biasanya ini berlaku setelah usia suami isteri sama-sama mencapai tahap tua. Cucu sudah mulai ramai. Badan pula sudah merasa sakit-sakit. Pada ketika itu, ketahanan rumahtangga sangat bergantung kepada kekuatan "rahmah" (kasih sayang) antara suami dan isteri.

Oleh kerana itu, "mawaddah" dan "rahmah" ibarat dua sayap bagi burung.
Bila kedua sayap itu berfungsi dengan baik, maka rumahtangga akan berlangsung penuh kebahagiaan. Ibarat burung terbang di angkasa, ia menikmati keindahan alam semesta dan penuh dengan kelapangan dada tanpa sedikit pun ada bebanan di hatinya. Terbang ke mana sahaja ia mahu, tidak ada halangan dan kesulitan.

KESEDARAN AKHIRAT

Pada penutup ayat di atas, Allah swt berfirman maksudnya bahwa itu semua merupakan bukti bagi orang-orang yang berfikir iaitu orang-orang yang menggunakan akalnya untuk memahami ajaran Allah swt.

Dalam Al Qur'an banyak sekali penegasan bahwa kelak di hari Kiamat ramai manusia yang menyesal kerana selama hidup di dunia tidak menggunakan akalnya.

Allah swt berfirman,

"Dan mereka berkata: "Sekiranya kami mendengarkan atau memikirkan (peringatan itu) niscaya tidaklah kami termasuk penghuni-penghuni neraka yang menyala-nyala." (QS Al Mulk : 10) Dari sini nampaklah bahwa yang membezakan antara manusia dan makhluk lainnya adalah Allah bekalkan akal kepada manusia.

Di antara ciri-ciri orang-orang yang berakal bahwa ia sentiasa menegakkan kedamaian dalam hidupnya terutama dalam rumahtangganya.

Maka ketika ia tidak dapat membangunkan kedamaian dalam rumahtangganya, boleh dipastikan bahwa ia akan gagal dalam lapangan kehidupan yang lain.

Bila seseorang gagal dalam rumahtangganya secara automatiknya ia menyesal. Menyesal kerana telah menyia-nyiakan kesempatan untuk berbuat baik selama hidup di dunia. Penyesalan itu kelak akan terjadi setelah ia tahu bahwa ternyata Allah tidak menyia-nyiakan sekecil apapun yang dilakukan oleh manusia.

"Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarrah pun, niscaya dia akan melihat (balasan) nya. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarrah pun, niscaya dia akan melihat (balasan) nya pula." (QS Al Zalzalah : 7-8) Kesedaran akhirat seperti inilah yang sepatutnya sentiasa dihidupkan oleh setiap pasangan suami isteri kerana hanya dengan kesedaran ini, semua perilaku akan menjadi baik dan rumahtangga akan dapat dibina dengan kukuh manakala setiap pasangan akan melaksanakan tugas dan tanggungjawab mereka dengan penuh dedikasi dan bersungguh-sungguh.

Ya Allah, kami memohon kepadaMu sakinah, mawaddah dan rahmah dalam rumahtangga kami kerana hanya dengan tiga unsur inilah, rumahtangga kami akan menjadi lebih kukuh dan mampu menghadapi badai kehidupan serta pertautkanlah hati-hati setiap pasangan dari kami sehingga mereka akan merasa tenang, cinta dan saling berkasih sayang dalam melahirkan rumah tangga yang bahagia yang bercirikan "Rumahku Syurgaku".

Ameen Ya Rabbal Alameen

Wan Ahmad Sanadi Wan Ali 
Pengerusi JK Tarbiah IKRAM Shah Alam

"Ukhuwah Teras Kegemilangan

Allahu yubarik alaih.MS

1 comment:

NOOR AFIQAH said...

info yg sgt2 berguna...

tq mun...