Jan 24, 2010

Menyantuni hati insan

Salam alayk

Wah wah macam best je tajuknya, tapi tak tahulah lagi isinya.
Namun ana cuba sedaya upaya untuk elaborate. Allahuakhbar, memang ana gune bahasa rojak, tak soleh betul. Huhuh

Menyantuni hati insan ini bukannya mudah, perlukan kaedah2 ataupun method2 atau2 approach2 yang pelbagai supaya dapat memenangi hatinya. Cthnya, kita berhasrat utk mengajak seseorg itu kepada kebaikan, tapi seperti lambat pula org tersebut terpengaruh dgn cdgn kita. Mungkin berbalik kpd niat asal kita. Oleh yang demikian ana haruslah koreksi niat ana semula sama ada betul ataupun sebaliknya. Sepatutnya ana berniat untuk membaiki diri sendiri dulu sebelum nak memperbaiki diri org lain, kerana dlm Al-Quran sendiri menyebut

[Surah At-Tahrim ayat 6]
..Jagalah dirimu dan ahli keluargamu dari azab api neraka..

Memang jadi satu tanggungjawab menjaga ahli keluarga, tetapi jika menjaga diri sendiri pun masih kurang apatah lagi diri insan lain..

Astaghfirullahalazim..Ya Allah ku mohon diampunkan dosa2 ku yang banyak ini..Aku mahu menjadi insan yang soleh dan musleh..Bantulah hamba mu ini..

Amiin..

Moral: Correct our ownself and followed by correcting others..InsyaAllah.

1 comment:

NOOR AFIQAH MISRUN said...

salam mun...
moga sihat2 saja...
can i get ur emel....
boleh chatting2...
add me:
aqi_arina@yahoo.com.my

take care mun...